INTIM TANÁCSADÓ
Férfiaknak és nõknek egyaránt ajánlott:

- Ne feledkezzen meg a születésnapokról, névnapokról és az évfordulókról.
- Vásároljon ajándékot, még ha csak valami apróságot is.
- Mutassa ki partnerének, hogy szeret simogatni és szereti, ha simogatják.
- Mindig jókedvûen szeretkezzen.
- Kerülje a visszautasítást és az ellenségeskedést.
- Gondoljon a másikra és azt tegye vele, aminek Ön is örülne.

Nõknek ajánlott:

- Találjon jó okot arra, hogy felnézhessen férfipartnerére.
- Mindig legyen jól ápolt.
- Fõzzön neki jókat.
- Férfipartnerét izgassa szexis alsónemûkkel és pózokkal.
- Szeretkezéskor legyen kezdeményezõ, vigyen a dologba fantáziát.
- Az orgazmus pillanatában ne tartsa vissza a mámoros kiáltásokat.

Férfiaknak ajánlott:

- Idõrõl idõre mondja hölgypartnerének azt, hogy szereti.
- Ne tartózkodjon a bókoktól.
- Vigyen neki virágot.
- A szex nem minden, tehát ne feledkezzen meg apróbb figyelmességekrõl.
- Ha a hölgy nem dolgozik, ne kívánja, hogy elszámoljon az elköltött pénzrõl.
- Ne döntsön nélküle.
- Szeretkezés után maradjanak az ágyban és ölelkezzenek még egy kicsit

MINILEXIKON A-B-C rendben

Afrodiziákumok

Afroditérõl, a görög istennõrõl, - aki a mitológia szerint a szerelem mindenható úrnõje volt, - nevezték el mindazokat a szereket amelyektõl a szexuális vágy felkeltését, vagy visszaadását várják az emberek. Az ókortól kedve számos növénynek tulajdonítanak kedvezõ hatást. Ilyenek például: a zeller, a szezám mag, a spárga leve, a petrezselyem magja, a ginzeng gyökér, a yohimbin gyökér, a zab, a koladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék stb. De szex erõsítõnek tartják a kaviárt, a tojást is. A tudományos kutatók próbálkoznak majomhere kivonatok adagolásával és más hormonkészítményekkel. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek egy részében találhatók olyan anyagok, amelyek erõsítik a húgyúti és ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelõ régióit. A tömény kivonatok fogyasztásával azonban vigyázni kell, ugyanis a káros mellékhatásuk rendszerint erõsebb mint a kívánt eredmény.

Amplificatio vaginae

Anyajogú bantu törzseknél, a Palau - szigeteken és Ausztrália õslakosai között még ma is szokás a hüvelybemenet mesterséges tágítása, a közösülés megkönnyítése érdekében. Ugyanezeken a helyeken ugyanis vallási okokból a hímvesszõt húgycsõ menti bemetszésekkel különösen szélessé, lapossá formálják.

Anorgazmia

A férfiaknál ritkábban, a nõknél sajnálatosan gyakran tapasztalható jelenséget, az orgazmus hiányát jelöli a szó. A funkciózavart a legtöbb esetben pszichés vagy neveltetési problémák okozzák. Fiatal korban fõként a tapasztalatlanság, kapkodás, a partner önzése található a jelenség hátterében. Az állapot pszichoterápiás módszerekkel korrigálható.

Aszexualitás

A nemi érdeklõdés teljes hiányát jelzi a szó. Többnyire rossz tapasztalatok, vagy nevelési, vallási hatások eredményezik. Szélsõséges vallásos felfogás szerint a szexualitás csak gyermek nemzés céljából engedélyezett, maga a vágy az ördög csábítása, azaz bûn. Az ilyen szellemben nevelkedõ kislányok felnõttkorban elutasítják a testi szerelmet.

Badana

Keleti eredetû szexuális játék. A péniszt nem vezetik be, csak a szeméremajkakhoz dörzsölik, mígnem bekövetkezik a magömlés. Fiatalok számára pettingként nálunk is elfogadható, de ügyelni kell, nehogy a hüvelybe jusson az ondó.

Bestiofilia

Bibliai kifejezéssel élve: szodómia, amely az ember és az állat nemi aktusát jelöli. Régen leginkább az állandó nõhiánnyal küszködõ fiatal pásztorok gyakorolták, de az “öleb” szó másik értelme is erre utal. Ma a ritka nemi eltévelyedések közé tartozik.

Biszexualitás

Azokat jelöli a szó, akik a saját nemük és a másik nem iránt egyaránt szexuális vonzalmat éreznek. A biszexuálisok jelentõs része életük egyes idõszakában fõként a homoszexuális ingerekre reagál. A biszexualitás a nõk között gyakoribb.

Domina

A szó latinul úrnõt jelent. A mazochista férfiak nõi ideálja az erõs, büntetõ domina, aki testileg lelkileg meggyötri õket, mielõtt szexuális kielégüléshez jutnának. Ennek a meglehetõsen gyakori nemi elferdülésnek a hátterében rendszerint az anyához való szélsõséges kötõdés található.

Dyspareunia

A nõ hiányzó vagy csökkent szexuális ingerlékenységét jelenti a szó, de nem tévesztendõ össze az úgynevezett frigiditással. Maga az állapot a terhesség második felében, a szoptatás alatt vagy idõsebb korban természetesnek mondható. Ha a felsorolt okok nem állnak fenn, akkor rendszerint a szexualitás vagy a partner hárítása húzódik meg a háttérben.

Ejaculatio praecox

A férfi idõ elõtti, vagy korai magömlése. Ez bekövetkezhet a pénisz bevezetése elõtt, a szeméremajkak érintésekor, vagy közvetlenül a hüvelybe való bevezetés után, következésképpen lehetetlenné teszi a nõpartner kielégülését. Mivel a problémának elsõsorban lelki okai vannak, jelenleg pszichoterápiás úton orvosolják.

Erényöv

A középkorban a tehetõsebb, féltékeny férjek némelyike fémbõl készült rácsozatot szereltetett a felesége lábai közé, ha hosszabb útra indult. A rács lehetetlenné tette a közösülést, így a férj bízhatott neje hûségében. Azaz bízhatott volna, ha nem léteztek volna ebben a korban is remek lakatos mesterek...

Exhibicionizmus

A nemi eltévelyedések egyik leggyakoribb formája. A ”mutogatós bácsik” iskolák elõtt gyerekek számára, mások felnõtt nõk számára teszik közszemlére a péniszüket. A törvénybe ütközõ magatartás hátterében személyiség-fejlõdési problémák fedezhetõk fel. Furcsa érdekesség: az exhibicionisták többsége házas ember.

Feminizálódás

A férfiak számára pszichésen is igen kellemetlen tünetcsoportot jelöl a fogalom. A test nõies formát kezd ölteni. Megduzzadnak a mellek, kerekedik a csípõ, az izmokat egyre több helyen zsírszövet pólyázza körül. A nõiesedésért többnyire a herék daganatos betegségei, illetve a mellékvesék megbetegedései a felelõsek.

Férfiatlanítás

A férfiatlanítás alatt a herék eltávolítását, illetve besugárzás hatására történõ elpusztítását értjük. Ha ez a nemi érés elõtt történik, akkor a fiúgyermeken nem alakulnak ki a másodlagos nemi jelleg jelei. (A régi idõkben a háremhölgyek õrizetét ilyen ivartalanított személyekre bízták.) Amennyiben a felnõttkorban pusztulnak el a hereszövetek, csak a nemzõképesség szûnik meg, a közösülés tovább folytatható.

Fétisizmus

Kizárólag a férfiakra jellemzõ nemi eltévelyedés. A pszichoszexuális érés folyamata során a gyermek szexuális fantáziájához bizonyos holmik (nõi fehérnemû, cipõ stb) kapcsolódnak, és a késõbbiekben ezek megpillantása vált ki nemi izgalmat. A fétisiszták gyakran szárítóról, szennyesládából lopnak ruhadarabokat vágyaik kielégítéséhez.

Flagellantizmus

A nemi eltévelyedések egyik gyakori formája, amelynek lényege, hogy az egyén megkorbácsoltatja magát vagy õ korbácsol másokat. Az ilyen módon szerzett nemi izgalom bizonyos szerepjátékokkal társul: úrnõ-rabszolga, úr és rabszolganõ, bíró és bûnös stb. s ezt addig folytatják, míg be nem következik az orgazmus.

Frigiditás

A kifejezést a köznyelv - helytelenül - az orgazmus képtelenség megjelölésére használja, noha valójában a nemi vágy hiányát is értjük alatta. Ez utóbbi természetes lehet a szoptatás alatt, vagy idõs korban, más esetben pl. pajzsmirigy probléma, vagy lelki trauma okozhatja. A vágy hiányában folytatott közösülés a legtöbbször valóban orgazmus nélkül végzõdik.

Frottõrizmus

A nemi eltévelyedések egyik meglehetõsen gyakori fajtája. A frottõr a tömött villamoson, buszon azzal ingerli magát és jut olykor orgazmushoz, hogy nemi szervét az elõtte álló nõhöz nyomja, dörgöli, vagy ha lehetõsége van rá, közösülõ mozgást végez. Mivel a kiszemelt “áldozat” a legtöbbször fél a megszégyenüléstõl, nem tiltakozik hangosan, ez pedig tovább bátorítja az elkövetõt.

Genitális szagok

A nemi szagok nem egyformán hatnak a nemekre. A férfi nemi illatát ravasz parfümökkel erõsítik és ez izgatóan hat a nõkre. A menstruációs ciklus alatt keletkezõ nõi nemi szagok viszont taszítják a férfiakat, ezért tanácsos ilyenkor fedõillatokat a testre vinni. Alapszabály: a rendszeres tisztálkodás, gondos higiéne jól szolgálhatja a partnerkapcsolatokat.

Gerontofilia

A gerontofilek (mindkét nem képviselõi) elõszeretettel választanak szexuális vagy szerelmi partnert náluknál sokkalta idõsebb, gyakran kifejezetten öreg személyek közül. E késztetésükgyökereit leggyakrabban a személyiségfejlõdésük során szerzett tapasztalatok és érzelmi tényezõk együttesében találhatjuk.

Glans clitoris

A csikló makkja. Az embrionláis idõszakban ugyanabból a szövettelepbõl fejlõdik ki, mint a pénisz, tehát maga a csikló nem más, mint egy miniatûr hímvesszõ. Ugyanúgy, mint a férfi nemi szerv makkja, a csikló makkja is a leginkább ingerelhetõ. Nyugalmi állapotban az elõbõr, az un. praeputium borítja.

Hátgerinc sorvadás

A fogalom abból az ókori hiedelembõl származik, amely szerint az ondó az agyban képzõdik és a gerincvelõ útján kerül a hímvesszõbe, az önkielégítés ezért hátgerinc sorvadáshoz vezethet. A tévhit miatt a 18-19 században sok fiatalember öngyilkos lett. A századelõ vallás-erkölcsi nevelése ugyancsak felhasználta ezt a tézist a maszturbáció elleni propagandájában, és számos felnõttkori szexuális zavart okozott ezzel a férfilakosság körében. Érdekes, hogy még ma is akadnak, akik hisznek ebben a zagyvaságban.

Herpes genitalis

Csakúgy a nõk, mint a férfiak nemi szervein csoportos hólyagos kiütések formájában jelentkezik ez a fájdalmas kór. Az ismert és rettegett nemi betegségek árnyékában keveset beszélnek róla, pedig a kritikátlanul váltogatott partnerek révén szinte bejósolható a vírusos fertõzés. Minél inkább elhanyagolják, annál több kellemetlenséget okoz. Csak orvosi úton gyógyítható.

Heteroszexualitás

Néha zavar van a szó értelmezése körül. Önmagában idegen nemûséget, vagy kiegészítõ nemûséget jelent, de az általános gyakorlatban a normális nemi irányultságot azaz a férfi - nõ szexuális érintkezését jelzi.

Homoszexualitás

Az azonos nemûek testi, lelki szerelmét jelöli a szó. Mózes III. könyvében ez áll:” és ha valaki férfival hál, úgy mint asszonnyal hálnak, utálatosságot követnek el mindketten, halállal lakoljanak, vérök rajtok”. A homoszexualitást ma a kultúr nemzeteknél toleranciával kezelik. Kialakulásának okairól keveset tudunk. A magára hagyott szülõi szeretet nélkül felnövõ serdülõk könnyen csábíthatók erre.

Impotencia

Általánosságban a férfi közösülés képtelenségét értjük alatta. Ennek szervi és lélektani okai lehetnek. A szervi okok között megtalálható a cukorbetegség, E vitamin hiány, az ondóhólyag betegsége, az idegrendszer sérülése, a pénisz vénáinak elégtelen mûködése stb. A pszichológiai háttér feltérképezése bonyolultabb, de bármi okozza, az impotencia ma már jól kezelhetõ.

Johimbin

A nemi mûködést serkentõ, ajzószer, amelyet az afrikai johimbe fa kérgének alkaloidájából nyernek. A 19. században került Európába. Egészséges idegrendszerû férfiak külsõ nemi szervében vérbõséget okoz, ugyanakkor hat a keresztcsonti tájékon elhelyezkedõ erekciós központra is. Az öregedéssel,- valamint szervi bajok miatt jelentkezõ impotenciára csak kevéssé hatásos.

Káma Szútra

A szexuális kultúra egyik legõsibb és leghíresebb “tankönyve”, amely máig is érvényes tudnivalók mellett érdekes olvasmánnyal is szolgál. Szerzõje a hindu Vátszjájana i.sz. 1-2 században élt. Mûvét a modern világ minden nyelvére, így magyarra is lefordították.

Kasztrációs félelmek

A mélylélektan mûvelõi szerint sok lelki és szexuális probléma hátterében úgynevezett kasztrációs félelmek húzódnak meg. Az apjával öntudatlanul is versengõ fiúgyerek attól tarthat, hogy megcsonkítják a nemi szervét. Ugyanakkor számos kislány véli úgy, hogy azért nincs pénisze, mert õ rossz volt valamikor, emiatt büntetésbõl kasztrálták. E rejtett félelmek felnõttkorban potencia illetve orgazmus zavarokat okozhatnak. Kezelésük pszichoterápiával megoldható.

Kéjcsepp

A szexuális izgalom fokozódásával a pénisz csúcsán üvegtiszta csepp jelenik meg. A folyadékot az úgynevezett Cowper mirigyek termelik. Célja, - csakúgy mint a hüvelyváladéknak, - hogy közösülés alatt csökkentse a súrlódást, ezzel fájdalom mentessé tegye a szeretkezést. A túlságosan sok, erõs szagú, vagy bûzös anyagkiválasztás prosztata problémára, esetleg fertõzéses folyásra utalhat!

Klitoridektómia

Századunk elsõ évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz mûtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fõ célja a késõbbi maszturbáció megelõzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínüleg azért, hogy a “mini pénisz” eltávolításával nõiesebbé tegyék a lányokat. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlõbimbóját metszik le.)

Koitusz

A latin coitus szó elterjedt használata a párzás “elegáns” kifejezésére. Az elsõ koitusz folyamán a szûzhártya beszakad, ezzel szabaddá válik az út a további közösülésekhez. Maga az aktus - megfelelõ kultúrát feltételezve - három részbõl, - úgy mint elõjátékból, a nemi szervek egyesítésébõl és együtt mozgásából, valamint utójátékból áll.

Kokettálás

A régen igen gyakran használt kifejezést ma sokan, rosszul értelmezik. A szó voltaképpen kacérkodást jelent, a lányoknak maga illegetõ arc és szemjátékát, amelyek azonban mint kulcsingerek szexuális felhívó jellegûek lehetnek. Azok a férfiak, akik nem pontosan értelmezik ezeket a jelzéseket, úgy vélik, szabad utat kaptak. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát annyit jelezni a kokettálás során, amennyit valóban közölni óhajt a hölgy.

Koprolália

Nõk és férfiak között meglehetõsen sokan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt nevezik koproláliának, amely voltaképpen az önajzást segíti, illetve tudattalanul is jelzi, hogy a személyiség ledönti a gátjait, s szabaddá teszi az utat a vágyai elõtt.

Körülmetélés

Már az ókori Egyiptomban is végeztek kõkéssel körülmetélést, de napjainkban is fennmaradt a szokás, mely szerint a fiúgyermekek péniszének fitymabõrét részben, vagy teljesen eltávolítják. Bizonyos természeti népeknél ezt teszik a lányok csiklójával, illetve a nagy szemérem ajkak egy részével is. A mûtét értelmérõl sok felfogás létezik. Némelyik szerint a közösség érdekében tett szimbolikus emberáldozatról van szó, mások higiénés szempontokat emlegetnek.

Kurtizán

Sokan - helytelenül - a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, elegánsabb megfelelõje. A kurtizánok egy - egy fõúr, vagy király “szolgálatában” álló szeretõk voltak, akik igen nagy mûveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak “ jótevõjükre”. Noha voltaképpen õk is árúba bocsátották testüket, de a vevõ mindig csak egy bizonyos személy lehetett s a tulajdonjog hosszú idõre szólott.

Libidó

Általános használatban a szexuális késztetést, vágyat, energiát jelenti. Meglétének feltétele a zavartalan idegmûködés és a megfelelõ hormonháztartás, valamint a megfelelõ érzéki élmények átélése.

Lubrikáció

A hüvely - nyálkahártya nedvesedését jelenti szó. A szexuális izgalom során termelõdõ váladék segíti a közösülést. A mirigymûködést igen gyakran lelki, párkapcsolati problémák gátolják.

Magömlés

Az ondó kilövellése a péniszbõl, többnyire a közösülés, vagy önkielégítés során. Pubertás korban gyakori az u.n. éjszakai spontán magömlés, (pollució) kéjes álmok kíséretében.

Menarche

A lányok elsõ menstruációját nevezik így. Idõpontja függ a klímától, táplálkozástól, sport és egyéb aktivitástól. A városlakóknál hamarabb jelentkezik, mint a falusiaknál, a kövérkésebb kislányok elõbb menstruálnak, mint a soványabbak. Az elsõ vérzésekkel többnyire még nem jár együtt a peteérés.

Monogámia

Olyan házastársi kapcsolatot jelöl a szó, amelyben nincs helye harmadik személynek. A régi idõkben a zsidó, és a mohamedán kultúrában elfogadott volt a bigámia (kétnejûség) valamint a poligámia (többnejûség)is. A modern kori monogámia kialakulásának gazdasági céljai voltak. Ezzel kívánták biztosítani, hogy családi vagyon felett kizárólag a férj rendelkezzen és csak a tõle származó gyerekek örökölhessenek.

Narcizmus

A görög mondabeli szépfiú, Narcisszosz beleszeretett saját magába, amikor megpillantotta arcképét a tükörben. Ma olyan személyre mondják, hogy narcisztikus, aki naponta órákon át gyönyörködik önmagában, eközben szinte szexuális izgalmat érez és vonakodik nemi kapcsolatot kötni másokkal, hiszen azok “nem érnek fel” az õ nagyszerûségéhez. Ez a magatartás egészen kórossá is változhat.

Nemi betegségek

Minden fertõzõ betegség ennek nevezhetõ, amely a nemi szerveken és szervekben jelentkezik, - többnyire folyások, fekélyek, kiütések stb. formájában. Legismertebb nemi úton történõ fertõzések: kankó, szifilisz, trichomonasis és a szörnyû AIDS. Nagyon fontos, hogy bármely tünet esetén mindkét partner orvoshoz forduljon, különben állandósul az u.n. ping-pong fertõzés.

Nemzõképesség

Az utódok létrehozásának a képessége a lányoknál a peteérés idõszakától a változás koráig tart. A férfiak viszont a pubertástól egészen késõi öreg korig apává válhatnak. A közösülés nehézségei (impotencia, korai magömlés) nem zárják ki a megtermékenyítõ képességet.

Neurasthenia sexualis

A tartósan zavart, nem kielégítõ szexuális élet ideges panaszokhoz vezethet, amelyek végül károsíthatják az egész idegrendszert és funkciózavart okozhatnak a nemi szervekben. Néha már a partnerváltás is segít, más esetben pszichoterápiától várható a javulás.

Nimfománia

Férfiéhséget, a nõk kórosan fokozott szexuális késztetését jelenti a szó. Ez az állapot rendszerint kritikátlan, válogatás nélküli partnerkapcsolatokat is eredményez. Jellemzõje az orgazmus hiány. A beteg tehát a számtalan közösülés ellenére sem jut kielégüléshez.

Normospermia

A férfiak termékenyítõ képességének normális lelete. Ez szerint egy milliliter ondóban legalább 60 millió spermium található, ezeknek kb 70%-a élénken mozog és a rendellenes fejlõdésûek száma nem haladja meg a 30 százalékot. Az éretlen sejtek legfeljebb 0.5-2%-ban fordulnak elõ. Ez egy tökéletes spermatogramm, ám ma már tudjuk, hogy a kevésbé ideális ejakulátum által is születhet kisbaba.

Nõgyûlölet

Tudományosan: mizoginia. A férfi ellenséges beállítódása a nõkkel szemben, amelynek hátterében nem homoszexualitás található, hanem többnyire az anya-fia kapcsolat rendellenessége. A nõi nem kisebbrendûségének híres ideológusai: Nitzche, Schopenhauer, Weininger.

Nudizmus

Az elmúlt évtizedek polgárjogot nyert mozgalma, amelynek elve, hogy bárki korra, nemre és külcsínre való tekintet nélkül mezítelenül napozzon, strandoljon -arra kijelölt helyen. A ruhátlansággal a természethez való visszatérést kívánják jelezni.

Nuptiális pszichózis

Ennek lelki betegségnek különleges “kórokozója” van: a szexuális érintkezés. Néhány nõ az esküvõ, illetve a nászéjszaka után skizofréniás tüneteket mutat. Az ok: veleszületett hajlam, amelyet érdekes módon a közösülés aktivizál.

Obszcenitás

Trágár, szeméremsértõ viselkedés, vagy ilyen szavak használata társas kapcsolatban. Obszcénnek nevezzük általában a nemi szervek, és azok használatának durva megnevezését. A modern irodalom gyakran él ilyen szavakkal, egyes szereplõk vagy élethelyzetek jellemzésekor.

Oligospermia

A gyermeket váró párok réme a kórkép, amely azt jelenti, hogy kevés megtermékenyítõ képességû spermium található a férj ondójában. Ennek sokféle oka lehet, többi között erõs dohányzás, lezajlott vagy még létezõ nemi betegségek, daganatok, neurogén zavarok belsõ mirigyekben, sõt még pszichés tényezõk is.

Orális szex

A nemi szervek szájjal, nyelvvel történõ ingerlését jelenti a szó. Néhány évtizede természet ellenes fajtalanságként emlegette a jog, ma a szexuális kultúra szerves részének tekinthetõ. Az örömszerzésnek ez a módja nem emberi “találmány”, a majmoknál is megfigyelhetõ.

Orgazmus

A nemi aktus tetõpontja. A férfiaknál (kóros esetektõl eltekintve) minden magömlés automatikusan orgazmussal jár, s elegendõ a mechanikus ingerlés az élményhez. A nõknél nem mûködik automatizmus, meg kell tanulni az elérés módját. A testi mellett nagymértékû lelki felhangoltság is szükséges a csúcsra érkezéshez.

Ostium vaginae

A többnyire félhold alakú, kötõszövetes szûzhártyán lévõ nyílásnak a neve. Funkciója: a hártya ugyan elzárja a hüvely bemenetet, de ezen keresztül mégis távozni tud a menstruációs vér és a méh által kiválasztott váladék. Az elsõ közösüléskor a lyukat kezdi szétfeszíteni a pénisz, majd a hártya kisebb nagyobb vérzés kíséretében szétszakad. Elõfordulhat azonban, hogy csak kitágul az ostium, lehetõvé válik a továbbiakban a fájdalom mentes közösülés, de a szûzhártya épségben marad. A hártya óvása érdekében kislányok és szûz hajadonok nõgyógyászati jellegû vizsgálatát a végbélen keresztül végzik. Azok a szüzek, akik hüvelytampont használnak egyéb egészségre ártalmas kockázati tényezõk mellett, a lyuk kitágulására is számíthatnak.

Ovaralgia erotica

Meglehetõsen sok nõ átesik a latin megnevezéssel jelölt tüneten, amely nem más, mint a petefészek táján jelentkezõ heves fájdalom, minden kóroki háttér nélkül. A szenvedést rendszerint az okozza, hogy szexuális együttlét során a hölgy magas nemi izgalmi szintre jut, ugyanakkor sorozatosan, vagy rendszerint nem tud kielégülni közösülés folyamán. Fiataloknál a petting, azaz a nemi szervek közösülési cél nélkül történõ gyakori ingerlése okozhat hasonló fájdalmakat, amennyiben a manipulációkkal nekik sem sikerül orgazmust kiváltaniuk. Ugyancsak ilyen panaszokkal találkozhatnak azok az asszonyok, akik korábban gyakori és örömteli nemi életet éltek, ám valami miatt tartós önmegtartásra kárhoztattak. A tünet néha hisztériával is átszövõdik.

Ödipusz komplexus

A gyakran emlegetett fogalmat S. Freud alkotta a mondabeli thébai király, Ödipusz története alapján, aki tudtán kívül megölte apját és saját anyját, Iokasztét vette feleségül. A király nevével jelzett komplexus a freudi pszichoanalízis alap elméletei közé tartozik. Ez szerint minden gyermek “beleszeret” az ellenkezõ nemû szülõbe úgy 4 éves kora táján, míg a másik szülõféllel, - akit a riválisának, vetélytársának érez - indulatosan viselkedik. A helyzet gyakran szül konfliktust, s ha nem rendezõdik megnyugtató módon, akkor magatartás zavarokhoz, - a késõbbiekben, esetleg felnõtt korban súlyos neurózisokhoz vezethet.

Öregkori szex

A testi és szellemi képességek fokozottan hanyatlani kezdenek a 70-75 év táján. A libidó, azaz a szexuális vágy ezzel szemben igen gyakran felfokozódik, de elsõsorban a férfiaknál, a nõknél kevésbé. Egyes felmérések szerint a hetven éves férfiaknak mintegy fele szexuálisan még aktív. Az aktivitás csökkenését rendszerint valamilyen betegség okozza. A megõrzött közösülési képesség a nem házas férfiak számára társadalmi és személyi problémát jelent. Ebben a korban az erek meszesedése miatt sokaknál különféle agyterületek sorvadása következhet be. A folyamat az ösztönéletüket a pubertás kor elõtti szintre vetheti vissza. A köznyelv második gyerekkorként emlegeti az állapotot. Az ilyen betegek esetenként kislányokat igyekeznek szexuális játékokra csábítani. (Cukorkás bácsik)

Panszexualizmus

Vannak emberek, akiknek mindenrõl a szex jut az eszükbe. Ezt nevezzük panszexualizmusnak, amely olykor kóros szintig fokozódhat. S. Freud, az analitikus pszichológia megteremtõje úgy vélte, hogy a lelki problémák hátterében rendszerint szexuális rendellenességek húzódnak meg. A kialakulásuk magvát, okát keresve, terápiás gyakorlata során a szexuális gondokkal jelentkezõ páciensei szavait rendszeresen értelmezte, helyesebben átértelmezte, és igyekezett ezek valódi jelentését megfejteni. Elmélete szerint minden hosszúkás tárgy, beleértve az esernyõt, botot, tollat stb. a péniszt szimbolizálja, a lyukas darabok, például a kalap, kosár, erszény, tál stb. pedig valójában a nõi hüvelyt jelentik a kliensek fantázia világában.

Parafimózis

A magyar köznyelv “spanyol gallér”-ként ismeri az orvosi kifejezést. Voltaképpen a figyelmetlen szülõk miatt alakul ki ez a fájdalmas kórkép. Sokan ugyanis elmulasztják a fiú csecsemõk péniszén a fityma bõrt rendszeresen hátra húzni, ilyen módon tágítani, emiatt a redõ szorosan rátapad a makkra. Már ez önmagában is problémát okozhat, hiszen lehetetlenné válik a pénisz kellõ tisztogatása. Az elsõ közösülési (vagy önkielégítési) próbálkozáskor azután megtörténhet, hogy a fityma a makk mögé húzódik, de éppen szorossága miatt többé nem lehet elõre húzni. Az egyre kínzóbb szorítástól vérkeringési zavar, pangásos duzzanat keletkezik a makkban, amely sürgõs mûtéti beavatkozást igényel.

Partner

A szó olyan személyt jelöl, akivel valamilyen szoros funkcionális kapcsolatban vagyunk. Újabban egyik értelmezése a szexuális társat jelenti. A tartós nemi partneri kapcsolat ugyanolyan meghatározó lehet két ember számára, mint a házasélet. Ez pozitív és negatív értelemben is igaz. Mivel a teljes egyenlõségen alapuló, valódi partneri viszony erõs erotikával átfûtött összetartozás-érzéssel jár együtt, meghatározza az egész szexuális életet. A legtöbb ágyproblémát a rosszul megválasztott partner, vagy annak nem megfelelõ magatartása okozza. A férfiaknál ez a tény erekció zavarokkal, korai magömléssel, a nõknél pedig az orgazmus elmaradásával hívja fel magára a figyelmet.

Pedofilia

A felnõttek gyerekekkel történõ szexuális érintkezését jelenti a szó. A pedofil hajlamú férfiak nemi vágya fõként a pubertás kort még el nem érõ kislányokra irányul. Ennek oka többnyire az, hogy a pszichoszexuális fejlõdésük egy bizonyos gyermekkori ponton rögzült, fixálódott. A felnõtt nõk ezért vagy nem keltik fel az érdeklõdésüket, vagy pedig kisebbrendûnek érzik magukat s nem is mernek próbálkozni. A jelenség gyakran elõfordul a dementia senilis-ben és gyengeelméjûségben szenvedõ betegek körében, de jelen van a homoszexuálisoknál is. Az õ esetükben azonban nem a fiatal kor, hanem az azonos nemiség vonzó inkább. A gyermekekkel történõ szexuális cselekményeket a törvény szigorúan bünteti.

Pénisz

A férfi nemi szerv latinból átvett, ma már általános használatú elnevezése. Nemzetközi adatok szerint átlagos mérete: nyugalmi állapotban 10-12 cm., merev állapotban 15-17 cm. Részei: gyökér, test, makk. Növekedését az teszi lehetõvé, hogy mind a test, mind pedig a makk szöveteit szivacsszerû képzõdmény alkotja. Nemi izgalom, vagy mechanikus ingerlés következtében a péniszbe futó artériák kitágulnak, ezzel több vért képesek szállítani, míg az elvezetõ vénák összeszûkülnek, s egészen a magömlésig zárva tartanak. Betegség, vagy idõsödés következtében a vénák gyûrûs záró izomzata renyhülhet, s ha a vér visszafolyik, részleges, vagy teljes merevedés-képtelenség következik be. E szervi funkciózavart igen gyakran pszichés problémák is elõidézik.

Pénisz irigység

Freud egyik elmélete szerint 4-6 éves korban a kislányok rádöbbennek, hogy nekik valamilyük hiányzik, ami pedig a fiúknak láthatóan meg van. Ez a papás mamás-játékok során, vagy a bölcsõdei, óvodai kölcsönös szemlélõdés alkalmával tudatosul bennük. Az élmény legtöbbször irigységet vált ki belõlük, máskor azonban úgy érezhetik, hogy nekik ugyan megvolt valamikor az a bizonyos testrész, de valószínüleg rosszak voltak és ezért megfosztották õket tõle. Ez a gondolati problémakör legtöbbször magától megoldódik, bizonyos esetekben azonban komoly személyiségi vagy szexuális zavarokat okozhat.

Perverzió

Nem könnyû meghatározni, hogy a hálószoba mely eseményei tartoznak a perverzió fogalomköréhez. A homo szexualitást, vagy a száj - közösülést például a század viktoriánus felfogása ide sorolta. Ma mindkettõ szabadság jogokat élvez. Néhány ismert nemi elferdülést, közöttük a szadizmust, mazochizmust, a gyermekek idõsek, holtak felé irányuló vágyakat mindenképpen ide tartozónak tekintünk. Kialakulásukat többnyire az egyén személyiség-fejlõdési zavarai okozzák.

Petting

A petting során a párok egymás testének kézzel, nyelvvel, szájjal történõ izgatása révén, de a közösülés elhagyásával idéznek elõ orgazmust. Ez a szexuális technika akkor volt a legnépszerûbb, mikor még fontosnak tartották, hogy a lányok megõrizzék szüzességüket a házasságig. Mára ez a társadalmi igény megfakult, a petting azonban továbbra is a szexuális kultúra részének, a közösülésre való felkészülésnek tekintendõ. A gyakorlása során a partnerek elsajátítják a testtájékok simogatásának, a bõr ingerlésének, a közös örömszerzésnek a fortélyait.

Pigmalion

Az egykori görög monda szerint Kuprosz király alkotott egy leányszobrot és annyit gyönyörködött benne, hogy végül beleszeretett. Könyörgésére Aphrodité istenasszony életre keltette a lányt, akit a király nyomban felségül is vett. A szép történetrõl kapta a nevét a pigmalionizmusnak jelölt szexuális cselekmény. Már az ókorban is feljegyezték egy szamoszi férfi esetét, aki egy istenasszony szobrát becstelenítette meg. Ma ugyanezen fogalomkörbe tartozik, festményekkel és más emberi képmásokkal folytatott nemi cselekmény is.

Plátói szerelem

A plátói szerelem alatt a köznyelv a testi, szexuális értelemben soha be nem teljesülõ, csak lelki, szellemi szinten lobogó érzelmi kapcsolatot jelöli. Ez nem is mindig szükségszerûen valódi kapcsolat, hanem lehet valamelyik fél egyoldalú, heves vonzódása a másik iránt. A fogalom Platon, görög bölcselõhöz kapcsolódik (i.e. 427- 347) az õ szerelem - világképében azonban mást jelent a fogalom, mégpedig az érett korúak és az ifjak közötti eszményi érzelmi kötõdést.

Pluralizmus

A házaspárok más párokkal folytatott szexuális kapcsolatát jelöli a szó. Az ideológiáját, ötletét a hatvanas évek hippi mozgalma szolgáltatta, helyesebben a tõlük származó “mindenki mindenkit szabadon szeret” elmélete. Ekkor alakultak azok a kolóniák, amelyekben együtt éltek s különösebb kötõdés nélkül szeretkeztek a fiatalok. Az utódokról is közösen gondoskodtak. A hetvenes - nyolcvanas években bukkantak fel a nyitott házasság “prófétái”, akik azt hirdették, hogy az igazi házastársi hûség alapja az, ha mindkét fél a párja hozzájárulásával közösül harmadik személlyel, és az élményeket õszintén megbeszélik egymással. A pluralista, nyitott házasság gondolata nem vonzott ugyan tömegeket, de a szex magazinokban ma is találni erre csábító hirdetéseket.

Poligámia

Igen gyakran használjuk ezt a kifejezést, de többnyire csak egyik jelentésével kapcsolatosan, azaz akkor, ha egy férfi titokban több házasságot köt anélkül, hogy a korábbi frigyeit felbontaná, elválna. Az efféle poligámiát a nyugati civilizációk törvénykezése elítéli és büntetéssel sújtja. Más kultúrákban megengedett a poligámiának egy mérsékelt irányzata és egy abszolút változata. Az elõbbiben a férjnek több felsége lehet egyidejûleg, de az asszonynak az adott társadalom erkölcsjoga szerint lehetõsége van õt elhagyni. A keményebb, abszolút vonal arra kötelezi a feleséget, hogy élethossziglan a férje mellett maradjon, csak vele folytasson szexuális életet és akár halállal is bünteti a hûtlenségét. Ugyanakkor természetesnek tekintik, hogy a férj több házasságot is köt,-ha el tudja tartani az asszonyait - és kénye kedve szerint közösül velük.

Pollúció

Az éjszaka bekövetkezõ pollúció, vagyis az alvás közben, kéjes álmok kíséretében történõ magömlés nem ritka még a rendszeres szexuális életet élõ férfiak körében sem. A nemi élet részét képezõ, normális jelenségnek tartjuk, amely akaratunktól, teljesen függetlenül mûködik. Egyes megfigyelések szerint a magasabb mûveltségûek körében gyakoribb a megjelenése. Ebbõl a kutatók arra következtetnek, hogy ennek a néprétegnek az élénkebb, dúsabb fantáziája váltja ki sûrûbben a jelenséget. De gyakoribb azok körében is, akiknek nem sikerül megfelelõ heteroszexuális kapcsolatot kialakítaniuk. Ezt felfoghatjuk a psziché egyfajta önkárpótlási törekvésének. A kamasz fiúknál az elsõ pollúció a jelzése annak, hogy rövidesen ivarérett korba kerülnek.

Pornográfia

A pornográfia címkéjével a szexuális életet kendõzetlenül, erkölcsöket sértõ módon megjelenítõ irodalmi, képzõmûvészeti, fotó és film alkotásokat jelöli a közfelfogás. Az erkölcsi megítélés azonban koronként, népenként változhat. Rodin ölelkezõ szerelmespárt ábrázoló csodálatos szobra például Viktória királyné korában felháborodást váltott volna ki. Az indiai Kajuraho egyik templomának több ezer reliefje a századokkal ezelõtt gyakorolt közösülési pózok seregnyi változatát örökítette meg, mégsem tekinthetõk pornográf alkotásoknak. Pornográfnak napjainkban talán az a mû tekinthetõ, amely az emberi érzelmek ábrázolásnak mellõzésével kizárólag a nemi aktust, a férfi és nõ nemi szerveket mutatja be szexuális izgalomkeltés céljából.

Portio vaginális

Magyarul méhnyaknak nevezik a méhnek a hüvelybe kitüremkedõ részét. Szeretkezéskor már az átlagos méretû pénisz is elérheti. Sok nõ számára a finom érintés kellemes érzéseket vált ki, mások az ellenkezõjérõl panaszkodnak. A méhnyak száját egy kis nyílás képezi, amelyet gyûrûs izomzat nyit/zár. A méhnyak elõtt a hüvelyben egy kis öblösödés, úgynevezett mag tó található. A magömlés után ebben gyûlik össze az ondó, amelybõl a méh a legtöbbször szinte “kiszippant” egy bizonyos mennyiséget. A méhnyakat szarusodó laphám borítja, amelyben nincsenek mirigyek. Ez a testtájék igen sérülékeny, s rákosodás szempontjából erõsen veszélyeztetett. A 35 éven felüli nõk számára gyakori orvosi ellenõrzés javasolt.

Potencia zavarok

Ebbe a gyûjtõ fogalomba tartozik mind a nõi, mind a férfi szexualitást megzavaró vagy lehetetlenné tévõ jelensége együttese. Közöttük: 1.a pénisz merevedés nehézségei, ezzel együttjáróan a közösülés képtelensége, (szaknyelven potencia coeundi) nõk esetében ide sorolandó a vaginizmus is. 2. a szaporodás zavara. 3.az ejakuláció (magömlés) többféle zavara: korai,-spontán,-elmaradó,-(stb) 4. a nemi vágy hiánya mindkét nemnél 5. orgazmus problémák mindkét nemnél. A zavarok egy része az életkortól független, más részük az életkor elõre haladásával következik be. Más megosztásban: az okok között úgy anatómiai, fiziológiai, mint lélektani eredetet is megtalálhatunk. Mai ismereteinkkel szinte mindegyik probléma orvosolható.

Potencia szexualis

A potencia szó lehetõséget, képességet, erõt jelent. Szexuális értelemben a férfiaknál a nemi vágy érzete,-merevedés,- eredményes közösülés,-magömlés,-orgazmus folyamatát értjük potencia alatt. De beszélünk nõi potenciáról is, amelynek ugyancsak szerves része a libidó, azaz a vágy megjelenése, amelyet ha kellõ felhangoltság és megfelelõ minõségû közösülés követ, - eredményezheti az orgazmus bekövetkeztét. Úgy a nõi,-mint a férfi libidót a korosodással a lelki behatások, fõként az indulatok erõsen és negatívan befolyásolják. Sokan tehát fizikailag még potensek lennének, ám pszichés okokból mégis feladják a nemi életet. A potencia szó a nemzési képességet is magában foglalja, amely egészséges egyéneknél ifjú korban a legnagyobb, majd fokozatosan csökken.

Praemenstruális feszültség

A menstruációs ciklus második felében a nõk jelentõs részét különös hangulati ingadozások kerítik hatalmukba. Van aki megmagyarázhatatlan okokból sír, mások dührohamokat kapnak, megint mások mindkét kedélyállapottal viaskodnak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindehhez igen gyakran altesti fájdalom, emlõduzzanat, fejfájás is társul. A tünetegyüttes miatt megromolhat a légkör a szenvedõ nõ körül, és ez számos esetben családi perpatvarokhoz, munkahelyi súrlódásokhoz vezethet. A felsorolt jelenségek a vérzés megindulásakor hirtelen érnek véget, és mintegy átadják helyüket a “szokásos” menstruációs panaszoknak. A kriminológia szerint a nõk által elkövetett erõszakos bûncselekmények javarésze e feszültség alatt történik meg.

Priapizmus

A férfi nemiszerv meglehetõsen ritka, de annál érdekesebb betegség tünetét jelöli a szó. Bizonyos, ma még nem teljesen felderített okokból a merevedés után, amikor is a pénisz barlangos testei feltöltõdnek vérrel, és ezáltal túlnyomás keletkezik, a visszavezetõ erek görcsösen lezárulnak. Normál esetekben a magömlés után ezek a záróizmok fellazulnak, és a pénisz elernyed. A betegség miatt azonban nem következik be oldódás, és a merevedés napokig, sõt hetekig is eltarthat. Ez igen nagy fájdalmakkal jár, s ha ilyen állapotban folytatnak közösülést, az nem jár gyönyörrel a férfi számára. Megjegyzendõ, hogy a Viagra nevû csodaszer, vagy a hozzá hasonló kémiai anyagok ellenõrizetlen és túlzott mennyiségû fogyasztása is fájdalmasan tartós merevedést okozhat.

Próbaéjszaka

Középkorból eredõ, helyenként Európában máig fellehetõ népszokás, mely szerint az udvarló, a lány szüleinek hozzájárulásával évente, vagy havonta néhány éjszaka meglátogathatja a parasztlányt a szobájában. Ha a legény ezek után hûtlenné válik, a falu kiközösíti. A tradíció alapját az a hit képezi, mely szerint az elsõ gyermek nem születne ép lélekkel, ha a szülei érintetlenül kötnének házasságot. A kutatók viszont azzal magyarázzák a népszokást, hogy a paraszti világban létfontosságú a termékenység, az utódok nemzése, ezért a próbaéjszakák választ adhatnak arra, vajon gyümölcsözõ lesz-e a kapcsolat, érdemes-e összekötniük az életüket a fiataloknak?

Promiszkuitás

Bizonyos természeti népcsoportok kollektív házasságban élnek, és minden gyereket közösen nevelnek. Eredetileg ennek megjelölésére szolgál a kifejezés. Korunk szexuális szabadsága és szabadossága jóvoltából sokan létesítenek egyszerre több személlyel is nemi kapcsolatot, olykor az érzelmek teljes mellõzésével. Ehhez fõként a nagyvárosi élet nyújt megfelelõ keretet. A fiatalabb korosztály kellõ élettapasztalat híján olykor teljesen kritikátlan kalandokba bocsátkozik, ezzel, - egyéb fertõzések mellett - AIDS-szel is veszélyezteti önmagát és partnereit. Megfigyelték, hogy vészterhes idõkben, pl. háborús elõkészületek heteiben, hónapjaiban a promiszkuit kapcsolatok száma ugrásszerûen megnövekedik.

Proszatitisz

Magyarul prosztata gyulladás. A férfi húgyhólyag alján elhelyezkedõ gesztenye nagyságú szerv termeli a spermiumokat szállító váladékot, ezért fontos szerepe van a megtermékenyítésben s az egész szexualitásban. Gyulladásos megbetegedése ugyanis erõs fájdalmakkal jár, s ez legtöbbször elveszi a kedvet a nemi élettõl is. A prostatitist fertõzés váltja ki. A kórokozók bejuthatnak lentrõl fölfelé, azaz a húgycsövön keresztül, de felülrõl lefelé, véráram útján például mandula, - orrmellék-üreg gyulladásból fakadóan is. A megbetegedés jelei: heveny láz, gyakori, vagy gyakori és fájdalmas vizelési inger, fájdalom a gát-végbél tájékon. A probléma csak orvosi kezeléssel szüntethetõ meg. Elhanyagolása sok esetben neurózist vált ki.

Pszichés trauma

Nagyon sok szexuális funkciózavar hátterében megtalálható a pszichés trauma. Ez olyan erõs lelki megrázkódtatást jelent, - gyakran a károsodott személy közvetlen környezete okozza - amely egész életre kiható problémákat eredményez. A gyermekeket ért sokkszerû megrázkódtatások (mutogatós bácsik, nemi erõszak stb) az egész személyiség fejlõdését is megzavarhatják, fõként akkor, ha a kárvallottak nem is merik elmesélni az élményeiket, hanem eltemetik azokat magukba. A felnõttkori traumatizálódások többnyire átmeneti szexuális zavarokat okoznak, ezek között megjelenhet az idõszakos impotencia, korai magömlés, nõk esetében pedig a libidó (vágy) hiánya, az orgazmus elmaradása.

Pszichoterápia

A lelki zavarok, megrázkódtatások, traumák sok esetben vezetnek a szexuális funkciók zavarához, mindkét nem esetében. (Orgazmus és potencia hiány, korai magömlés stb.) A tünetek jelzésként is felfoghatók, amelyekkel a személyiség tiltakozik az elszenvedett sérelmek ellen. Mivel ezek lelki sebeket okoztak, elsõsorban pszichoterápiás úton lehet a ható okokat felderíteni és megszüntetni. A kezelés során a tudattalanba számûzött (betegítõ) élmények felszínre kerülnek, erejüket veszítik. Megoldódnak az emberi, személyiségi problémák, javulnak a környezettel fenntartott kapcsolatok. Az eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges, hogy a beteg is akarjon szembe nézni a tényekkel, igyekezzék feldolgozni az elfojtott komplexusokat és hagyjon fel az önámításokkal.

Pubertás

A gyermeki élet testet-lelket átformáló idõszakába lépnek a pubertás korú lányok, fiúk. Ennek kezdete, és lefolyásának hossza egyéni adottságtól, hormon mûködésétõl, genetikai sajátosságoktól, társadalmi helyzettõl, földrajzi elhelyezkedéstõl és települési típusoktól is függ. Ismert, hogy a városiak elõbb és gyorsabban érnek, mint a falusiak . Némi ellentmondás: a falusiak ugyanakkor elõbb kezdik el a szexuális életet. A pubertás elhúzódhat csökkent pajzsmirigy mûködés esetén. Ilyenkor orvosi kezelés szükséges. A nemi érés idõszakára jellemzõ az lelki labilitás. Az érzelemszegény környezetben élõ serdülõk fogékonyabbak olyan nemkívánatos csábításokra, mint pl. promiszkuitás, kábítószer, homoszexualitás.

Reactio sexualis

Másképpen: szexuális reakció, amely alatt azt értjük, hogy bizonyos ingerre feltámad az emberben a nemi vágy és a szeretkezésre való készség. A tapasztalatokból itélve a férfi gyorsabban reagál szexuális ingerekre, mint a nõ. Egyesek szerint ezért kell a nõk számára hosszabb idõ az orgazmus eléréséhez. Kísérletileg ugyanakkor bizonyított, hogy önkielégítéssel ugyanannyi idõ alatt eljuthatnak a csúcsra, mint a férfiak. Mindebbõl az következik, hogy a heteroszexuális kapcsolatban a közösülés elõkészítése, technikája nem megfelelõ ahhoz, hogy kellõ reakciót váltson ki. A pároknak ezért érdemes felmérniük, hogy milyen tényezõk (hangulat, testhelyzet, illat, ital, étel stb) segítik a vágykeltést, mert ezzel tudatosan formálható a szexuális életük harmóniája.

Rövidzárlati cselekvések

Az erõs indulatok által kiváltott, hirtelen tetteket nevezik így, amelyek között helyet kapnak a szexuális eredetû bûncselekmények is. Azoknál a személyeknél, akik féltékenységükben bántalmazzák, esetleg meg is ölik a partnerüket, rendszerint személyiség fejlõdési zavarokat, neveltetési problémákat találni a háttérben. A vizsgálatok során rendszerint kiderül, hogy a tettes jóformán észre sem vette, hogy keze ügyébe került egy tárgy, amellyel indulatától vezérelve ütlegelni, szurkálni kezdett. Elõfordul, - különösen fiatalok körében, - hogy a feltámadt nemi vágy annyira erõs, hogy szinte tudatködös állapotot idéz elõ, és ebben a rövidzárlatos helyzetben nemi erõszakra kerül sor.

Sade márki

Nagyon sokszor emlegetjük a nevét, hiszen róla, Donatien Alphonse Francois Sade -ról (1740-1814) nevezték el a szadizmus jelenségét. Tizenhét évesen bevonult katonának, hat évig háborúkban harcolt. A késõbbiekben, fõként szexuális kicsapongásai miatt összesen 27 évet töltött börtönben. A fogsága alatt több könyvet írt, amelyekben dicsõíti a perverz nemi magatartás formákat, közöttük fõként az erõszakkal, veréssel, pusztítással járó szexuális élvezeteket. Legfõbb gondolata az volt, hogy a természet megengedi az erõszakot, természet ellenes tehát, ha az erõsebb segíti a gyengébbet, ahelyett, hogy elpusztítaná. Õ formázta meg írásiban a “szadista” embertípust, aki tudatosan száll szembe a társadalommal. Bár nem volt elmebeteg, öreg korára a charentoni õrültek házába zárták.

Sanker, lágy

A nemi úton terjedõ betegségek egyike, amely nem tévesztendõ össze a “kemény” sankerral, a szifilisz elsõ tünetével. A “lágy” kórokozója egy sztreptobacilus fajta. A fertõzést nyirokcsomó gyulladás, valamint a testen, nemi szerveken jelentkezõ gennyes duzzanatok, úgynevezett bubók jelezik. A lágyfekély a szifilisszel ellentétben helyi megbetegedést, nem pedig az egész szervezet megbetegedését jelenti. Általában négy-hat hét alatt szövõdmények nélkül jól gyógyítható. Ugyanakkor megjegyzendõ, hogy a lágy a kemény fekéllyel kevert formában is megjelenhet. A védekezést a hûséges párkapcsolat, vagy a kondom használata jelenti.

Seherezádé

A nõi ravaszság felmagasztosult példaképe, az Ezeregy éjszaka meséinek hõsnõje, tolmácsolója. A keserédes történet szerint Sahriar szultán úgy kívánta biztosítani, hogy õ legyen az egyetlen férfi az ágyasai, feleségei életében, hogy miután szeretkezéssel töltötte velük az éjszakát, hajnalban kivégeztette õket. Seherezádé jól tudta, milyen sors vár rá, ezért estérõl - estére lebilincselõ mesékkel szórakoztatta az uralkodót, akit teljesen elbûvölt az asszony. Végül beleszeretett, s megkímélte az életét.

Simogatás

A kisbabáját simogató szülõ nem is gondol arra, hogy szeretetének ezzel a kifejezésével elõsegíti a gyermek testi, lelki és szexuális fejlõdését is. A kiváltott kellemes bõringerekre a felnõtt korban is szükség van, a szerelmes párok, házaspárok ezért önkéntelenül is cirógatják egymást. Ennek nagy szerep jut az elõjáték során is. A test különbözõ tájékain lévõ érzõ idegek, úgynevezett erogén zónákat képeznek, s ezek lágy ingerlése kiváltja, majd fokozza a szexuális hajlandóságot. A zónák érzékenysége, ingerelhetõsége egyénenként változik, de vannak pontok, amelyek simogatása mindenkire hat. Például a nõ combok belsõ felszínének simogatása általánosan a lágyékhajlat fölötti izmok összehúzódásához vezet

Spermabank

Jó termékenyítõ képességgel rendelkezõ férfiak spermáját konzerválják olyan módon, hogy folyékony nitrogénben, - 196 C.-fokra lehûtik, így azt hosszú idõre tárolhatják. Ma már világszerte gyakorlat, hogy gyermektelen házaspárok ilyen elraktározott, minden szempontból vizsgált és ellenõrzött ondó révén, mesterséges megtermékenyítés útján jutnak gyermekáldáshoz. Nem ritka az sem, hogy fiatal férjek, akik csak késõbb kívánnak utódot, saját ondót raktároztatnak el a spermabankokban. Ennek az a célja, hogy ha a késõbbiekben betegség miatt, vagy egyéb okból rosszabb minõségû ondót állítana elõ a szervezetük, akkor a korábbi, életképesebb mintát használják fel.

Szatírok

A köznyelv a mutogatós, leskelõdõ és kéjtolvaj személyeket (frottõrök, voajörök stb) nevezi szatírnak. Az elnevezés a görög-római mitológiából származik, ahol az erdei félisteneket, mint a férfiasság megtestesítõit jelölték a szóval. Eredetileg Pánhoz hasonlóan félig ember, félig állat alakban ábrázolták õket a korabeli festményeken, vázákon. Késõbb, a Dionüszosz kultuszkörbe sorolták a szatírokat, s az ábrázolásokon az állati jelleget csak parányi szarvval, bojtos farokkal, hegyes füllel jelezték. Jellemrajzukban a gátlástalanság, erkölcstelenség, késõbb pedig a humor bukkan fel. Nevükbõl származtatható a szatiriázis kifejezés, amely alatt a szakirodalom a férfiak betegesen felfokozott heteroszexuális vágyát, kritikátlan partner váltogatását érti.

Szeméremajkak

A nõi nemi szervek sajátságos részei, amelyek szövettani és fejlõdéstani szempontból hasonlóak a férfi nemi apparátus egyes elemeihez. A nagy szeméremajkak a herezacskónak, a kis szeméremajkak részben a péniszt borító bõrnek felelnek meg. Az elõbbi a szeméremrés falait képezi, belsejét zsírszövet alkotja, combfelõli részét szõrzet borítja. A kisajkak a hüvelybemenetet veszik körül, annak elülsõ-felsõ részén egyesülnek, ahol a csikló borítóját is képezik. Izomsejteket, rugalmas rostokat tartalmaznak, vér és ideghálózatuk gazdag, ezért a nemi izgalom felkeltése, illetve a szexuális reakciók kiváltása szempontjából jelentõsek.

Szerelem

A sokat emlegetett, megénekelt, és képzõmûvészeti alkotásokban megörökített fogalom a legmagasabb rendû emberi érzelmek közé tartozik. Legfontosabb összetevõi az intimitás, a törõdés és a vágy. Az igazi szerelemben ez a három alkotóelem nagyjából azonos erõvel hat, alakítja a párkapcsolat minõségét és befolyásolja a partnerek egymáshoz,-valamint másokhoz való viszonyát. Ma már tudományosan bizonyított, hogy ez a nagy hõfokú lángolás jórészt annak is köszönhetõ, hogy a magasabb rendû érzelmek keletkezését követõen az agy bizonyos “örömhormonokat”, azaz az ópiátokhoz hasonló hormonokat termel. Ezek miatt válik a szerelmesek viselkedése olykor teljesen irracionálissá. A szakítás fájdalma részben megvonási tünetnek is tekinthetõ.

Szex

Az egész világon elterjedt és elfogadott ez a rövidítés, amely az eredeti angol jelentésétõl (szex=nem) eltérõen minden fajta szexuális cselekményt magába foglal. Szex, -bõvítménnyel-szexualitás tehát már az az autoerotikus élményszerzés is, amely során a kisgyermek a saját teste “feltérképezésekor” megtalálja és ingerli a nemi szervét. Ettõl kezdve ide sorolható minden olyan cselekmény, amely egyénileg vagy párosan testi örömszerzésre irányul. A szexualitás magasabb rendû élménnyé válik, ha szerelemmel társul. Szexuális vágy és cselekmény nélkülözheti a szerelmet, de az igazi szerelem nem képzelhetõ el szex nélkül. Rohanó korunk negatív hozadéka: a szexuális élet egyre inkább orgazmus centrikussá válik, s háttérbe szorul a párkapcsolatokat éltetõ meghittség, gyengédség, törõdés és intimitás.

Szexuális problémák

A nemi érés és a pszihoszexuális fejlõdés során a családi és külsõ környezetbõl számos olyan trauma érheti a gyermekeket, amelyek akadályozzák, lassítják, némely esetben meggátolják a nemi szerep elsajátítását. De a már kialakult, eredetileg jól mûködõ felnõttkori szex is sebezhetõ negatív lelki hatások által, s megjelenhetnek a szexuális problémák. A leggyakoribban ezek közül: nõk esetében a vaginizmus és az orgazmus hiány, a férfiaknál pedig a merevedési zavarok és a korai magömlés. Amennyiben a funkció zavarok mögött nem szervi elváltozások vannak, az említett problémák pszichoterápiás úton többnyire jól rendezhetõk.

Szüzesség

Másképpen érintetlenségnek nevezi a népnyelv. A nemileg érett lányok szûzi állapotának testi jellemzõi: szorosan összezárt nagyajkak, amelyek teljesen betakarják a kisajkakat, érintetlen, ép a félhold alakú hymen hártya, a hüvely szûk, sima és kemény a méhszáj, a mellek feszesek. A szüzesség megítélése koronként, kultúrákként változó. A férfiuralmú társadalmakban elengedhetetlennek tartották és tartják ma is a menyasszony érintetlenségét. A múlt század emancipációs mozgalmainak egyik eredményeként a civilizált országokban nagyobb szabadságot kapott a nõi szexualitás is. Elfogadottá vált a házasság elõtti és anélküli nemi élet, így a szüzesség állapota leértékelõdött. Mint a frigy alapkövetelménye pedig hatályát vesztette.

Vaginizmus

Egyre gyakrabban felbukkanó nõi szexuális problémát jelöl a szó. A jelenség hátterében rendszerint lelki eredetû szex-hárítás található. Ennek következtében a nemi aktust kivitelezhetetlenné teszi a hüvely izomzatának görcse, amely teljesen lezárja a bemenetet. A vaginizmus lehet általános, azaz minden férfit a szó szoros értelmében kizáró, és lehet partner specifikus, azaz csak egy bizonyos személynek szóló. Ritkán, de elõfordul, hogy szülés folyamán megsérül a leánycsecsemõ kismedencéjének csontozata, emiatt a késõbbiekben, amikor közösülésre kerülne sor erõs fájdalmak keletkeznek. A fájdalomtól való félelem ilyenkor ugyancsak elõidézheti a vaginizmust.

Vénasszonyok malma

A tizenkilencedik század mûvészetében, sõt kivágós képein és farsangi jelmezein gyakran feltûnik egy csodatévõ malom, amely az öreg nõket ismét fiatallá, szexuálisan vonzóvá varázsolja. A nõknek ez az õsi vágya, és nagy általánosságban az ember álma az öröklét, a megfiatalítás iránt egyéb mondákban, mítoszokban is megjelenik. Az ókorban például Medea füvét, a Hesperidák almáját tartották a végnélküli ifjúság varázseszközének. Korunk tudománya a gerontológiai kutatások révén kívánja az aktív fiatal életkorszakot meghosszabbítani.

Zónák, erogén testtájak

Az emberi test különbözõ tájai érzékenyebbek, vagy kevésbé érzékenyek az ingerlésre. A nõk számára rendkívül fontos, hogy a szerelmi elõjáték során tartósan kellemes érzetekben részesüljenek a zónák simogatása vagy más stimulációja útján, mert ez lelki gyönyört is nyújt, ugyanakkor elõkészíti az orgazmushoz vezetõ utat. A nemek között, de még egyénenként is nagy különbségek vannak az érzékenység tekintetében. Nagy általánosságban mégis kitüntetett szerepet kap a csikló, a hüvelybemenet, a mellbimbók, a mell, a száj, a nyakszirt, a comb belsõ felszíne, az alhas, a csípõ és a keresztcsont tájék. A férfitest ingerelhetõsége szegényesebb, egyesek mellbimbói például izgathatóak, másoké pedig nem. Központi szerepet a pénisz kap.